Editorial 1/2023

Editoriály 1/2023

Bez popisku

Milé čtenářky, milí čtenáři,

začínají nám letní prázdniny, ale věříme, že láska k hudbě vás neopouští ani při tropických teplotách. Slunění si tak můžete zpříjemnit četbou prvního letošního čísla Musicologicy.

Možná jste postřehli, že původní webová stránka našeho internetového časopisu už není dostupná – nemusíte se však bát, že přijdete o starší články. Postupně pro vás totiž doplňujeme archiv minulých ročníků, takže zde brzy najdete všechny texty. Pro stálý přísun novinek ze světa hudby, muzikologie i Ústavu hudební vědy pak doporučujeme sledovat naši facebookovou stránku musicologica.cz!

A nyní už k aktuálnímu číslu. Naleznete v něm hned tři rozhovory: etnomuzikoložka Zita Skořepová vysvětlila, jak zpěv a tanec pomáhají vídeňským Čechům připomínat jejich kořeny, doktorand brněnské Hudební vědy Jan Charypar odpovídal na otázky o Josefu Sukovi, kterým se dlouhodobě zabývá, a hobojistka Alžběta Hlavicová Tereze Opálkové popsala, jak vypadá Erasmus v Norsku a proč se rozhodně vyplatí možností stáže využít. O nečekaném rozměru hudby Šostakovičovy symfonie Babí Jar pojednala v eseji Hana Ptáčková. Pohled sboristů na přehlídku Gymnasia Cantant nám pak zprostředkovaly Pavlína Doskočilová a Sylva Pokorná. Ve článcích Terezy Opálkové se dále dočtete, co čeká návštěvníky letošního ročníku festivalu Rožnovské slavnosti i proč folkloristka Monika Srncová, která žije na Kanárských ostrovech, říká, že nemáte věřit odborným knihám. Díky Janu Karafiátovi také zjistíte, jaké nové „poklady“ najdete v naší knihovně. V aktualitách naleznete i seznam nejnovějších obhájených závěrečných prací.

Přeji léto plné pohody a inspirace!

Zuzana Dupalová


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info