Čtěte hudební revue Opus Musicum

Lukáš Pavlica Martin Pašek Aktuality 2/2023

Bez popisku

Opus musicum je tradiční hudební revue, která vychází v Brně nepřetržitě už od roku 1969 a je jedním z nejstarších hudebních časopisů v České republice.

V šestém čísle hudební revue Opus musicum čtenářům nabízíme studii Vlastimila Tichého pojednávající o rukopisném zpěvníku chrudimského hodináře Johanna Valentina Schmitta, který vznikl na počátku 19. století. Skladatel Slavomír Hořínka se rozepsal o tom, jak lze zvukové vjemy využít při skladbě. Rubrika kompozice s textem Patrika Červáka se zabývá činností skladatelské skupiny Les Six – v českém prostředí známé jako Pařížská šestka. Rozhovor tentokrát vedli oba redaktoři, a sice s Jiřím Zahrádkou, jemuž před nedávnem vyšla kniha o dalších dvou Janáčkových operách. V textech Prokopa Szegényho a Terezy Žůrkové se ohlížíme za 40. výročím letní jazzové dílny Karla Velebného a za konferencí Dokumentace, konzervace a restaurování hudebních nástrojů. Zakončíme cyklus ukázek z literární pozůstalosti Josefa Berga a přidáme také dvě knižní recenze. V úvodu textu jsme záměrně šesté číslo neoznačili za letošní poslední, protože již finalizujeme speciální sedmé číslo složené z textů přednesených na květnové konferenci Besední dům 150 aneb Koncertní dům 19. a 21. století. Děkujeme čtenářům za přízeň a budeme se těšit i v nadcházejícím, pro Opus musicum šestapadesátém ročníku.

Speciální sedmé vydání a rok 2024
V roce 2023 jsme se měli k dílu a vydali jsme i speciální sedmé číslo Opus musicum věnované 150. výročí brněnského Besedního domu. Vydání obsahuje příspěvky přednesené na květnové konferenci Besední dům 150 aneb koncertní dům 19. a 21. století. Kromě odborných textů z oblasti hudební vědy, ale i architektury a akustiky se můžete těšit na rozhovor s jubilantkou Alenou Veselou, někdejší rektorkou JAMU, která se v 90. letech zasloužila o dokončení rekonstrukce tohoto brněnského kulturního stánku. V ročníku 2024 se tematicky zaměříme na Rok české hudby, zejména na 200. výročí narození Bedřicha Smetany a stosedmdesátiny Leoše Janáčka.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info