Multižánrový Bach napříč republikou

Patrik Červák Glosaria 2016

Měsíc říjen jest měsícem festivalů, zejména pak Moravských. V Brně to je ob rok Janáček Brno a Moravský podzim, v Olomouci pak mezinárodní festival soudobé hudby Music Olomouc a pak celorepublikový festival vzniknuvší v Brně Bachův varhanní podzim s podtitulem „Bach napříč krajem“, jenž začne již za pár dní - 5. října.

Na tiskové konferenci sedmého ročníku Bachova varhanního podzimu byla přítomna dramaturgyně a umělkyně festivalu Barbara Maria Willi, titulární varhaník v katedrále sv. Petra a Pavla Petr Kolář a mladá manažerka festivalu Anna Pinknerová. Před novináři pořadatelé festivalu zavzpomínali na rok 2010, kdy tato událost fungovala ještě jako soutěžní přehlídka. Nyní, k roku 2016, se tyto slavnosti rozšířili celkem do osmi krajů, přičemž 21 koncertů proběhne pouze v Brně. Organizátoři chtějí, aby se měsíc říjen stal synonymem pro „měsíc varhanní hudby“, a tak plán pro příští rok je celkem 25 koncertů po jedenácti krajích celé České republiky; navíc se hovořilo o exotických umělcích například z Chile. Ačkoliv jsou často varhanní koncerty brané jako záležitost čistě pro fajnšmekry, chce dramaturgyně festivalu oslovit nejen znalce, ale zejména laiky tzv. „Crossoverem“ – integrováním neklasických žánrů jako je filmová hudba, jazz a pop do programu festivalu. Na otázku, zdali začlenění filmové hudby do klasického festivalu spíše neodláká klasické posluchače odpověděla Barbara Maria Willi s tím, že neexistuje odlišení mezi dobrou a špatnou hudbou, ale pouze hudba špatně nebo dobře zahraná. Filmová hudba tedy slibuje vysoké paramtery díky šikovným umělcům, za všechny jmenuji například fagotové kvarteto Preto Fagotto, které vystoupí ve středu 26.10. v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Tímto krokem nechtějí pořadatelé přilákat masy, ale spíše otevřít dveře i těm, kteří se o takové události příliš nezajímají; zkoušejí mluvit barokním jazykem, ale nezapomínají na to, že jsme moderní lidé, a že v takto nakombinovaném programu si každý najde svého favorita. Byla-li řeč o otevřených dveřích, ty budou mít posluchači otevřené, samozřejmě tam, kde to půjde, i na kůr a do varhan, aby návštěvníci měli opravdu silný zážitek a podívali se i do mysli interpreta, aby co nejméně diváků zůstalo pasivními přihlížejícími. Pasivitě pak chce dramaturgyně festivalu i předejít moderováním jednotlivých koncertů.

Na co a na koho se tedy v rámci přehlídky můžeme těšit? Jasným lákadlem je vítěz prestižní soutěže ARD Martin Schmeding, jenž objevil dobové úpravy dobových trháků, jako je např. Mozartovo Requiem, Muzia Clementiho pro varhany. U varhaníků Davida Postráneckého a Davida Jakubíčka můžou se diváci těšit na improvisaci. Mimo populární a klasickou varhaní hudbu zazní i skladby moderní a soudobé; Rakušan Peter Frisée bude hrát na barokních varhanách skladbu Johna Cage, zatímco slovinská varhanice Renata Bauer předvede na Mattisovy varhany v brněnském jezuitském kostele skladbu Relief Milana Slimáčka. Petr Kolář se pak snažil o spojení Bacha a romantismu, a tak ve Štípě, poutním místě u Zlína, provede na varhany s 23 rejstříky kompozice Charles-Marie Widora nebo zmíněného Milana Slimáčka, od nějž zahraje Air a toccatu, jenž má interpret už delší dobu v archivu. Pořadatelé události chtěli pak využít i zajímavé prostory, proto se uchýlili k jednomu koncertu v nově zrekonstruované brněnské Vile Stiassny, kde vystoupí přední český houslista Jan Talich přímo s dramaturgyní Barbarou Marií Willi, koncert pak začne Bachem a skončí Bondem. Experimentální varhanice Kateřina Chroboková nebude sice hrát na své elektrické varhany, ale do baroka integruje trochu rocku. Festival pak zakončí Konvička, Urbánek, Korman trio – jazzové trio, které dostalo jediné zadání; aby tvořilo hudbu Johanna Sebastiana Bacha v jazzovém stylu. Ti celou událost zakončí v Červeném kostele v Brně.

Jak je tedy vidět, festival slibuje obrovské množství vynikajících evropských interpretů po velké části České republiky. Nejsem si úplně jistý, zdali móda včleňování filmové hudby do klasického programu už nepominula, a tak jestli je takový krok v rámci této přehlídky činem užitečným či nikoliv. To se samozřejmě uvidí, až festival skončí, nicméně i přes tuto mou nejistotu slibuje festival nepochybně několik znamenitých lákadel.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info