Zpívané dědictví Jednoty, aneb duchovní podvečer v Červeném kostele

Tereza Divácká Kritiky 2/2023

Bez popisku

Dne 13. listopadu 2023 se v prostorách Červeného kostela v Brně uskutečnil komorní koncert s názvem „Zpívané dědictví Jednoty“. Repertoár koncertu byl seřazen dle průběhu liturgického roku s písněmi duchovními, středověkými, renesančními a z 12. století. Komorní smíšený sbor Ensemble Versus pod vedením sbormistra Vladimíra Maňase nám posluchačům předvedl písně s následující tematikou a pořadím: Vstup, Advent, Narození, Pašije, Vzkříšení, O Božím těle, K Nejsvětější Trojici a Závěr.

Nejpůsobivější částí koncertu byla právě pasáž Narození, kdy se členové sboru rozdělili do skupin a rozmístili se do čtyř částí kostelní lodi. V důsledku toho dosáhli jedinečného akustického zážitku pro diváka, kdy ho hudba obklopovala ze všech stran. Co se jednotlivých písní týče, Nuž křesťané radujte se potěšilo posluchače dynamičností se zajímavou hrou rytmiky a změnami hlasitosti zpěvu. Dále bylo velmi vizuálně působivé, když se v průběhu písně Otče náš, jenž v nebi bydlíš rozdělil sbor na muže a ženy. Ženy z patra doprovázely muže a dvojhlas se tak krásně snoubil s dvojím umístěním pěvců.

Jak už krásné sborové provedení písní, tak příjemné prostory kostela nabídly posluchačům duchovní zážitek, který jednoznačně potěšil i ty duchovní hudbou nepolíbené. Koncert byl vhodný jak pro znalce tohoto typu hudby, tak i pro nezasvěcené, kterým velmi příjemným způsobem představil tento jedinečný svět duchovní hudby.

Foto: Evgeniia Tokmakova


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info