Editorial – leden 2017

Patrik Červák Editoriály 1/2017

Naši milí čtenáři,

rok se s rokem sešel a my všichni byli opět donuceni nesmlouvavými zuby času přivítat další rok v našem kalendáři; nové hromady starostí, další žaludeční vředy, šestou vrásku na čele, další tisíce šedivějících vlasů a vousů, nově objevené šelesty na srdci, hromady vykouřených cigaret, litry vypitého portského, další hřebíky do rakve. Jestli to takhle půjde dál, za sto let tu nikdo z nás nezbude. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Nicméně, čtenáři, nebudeme zabředávat do Bytí a nicoty, život je všude kolem nás a snad i před námi, proto pokračujme v těch skvělých věcech, kterým se věnujeme, abychom stále dělali tento svět lepším místem, než jakým byl včera nebo před rokem. Roku 2017 oslavíme, podobně jako loni, slušný řádek roztodivných výročí; například 200 let od založení Moravského zemského muzea a předstíraného nálezu Rukopisu královedvorského Václavem Hankou a Josefem Lindou, dále 150 let od patentování vynálezu Alfreda Nobela, dynamitu, a prvního vydání Kapitálu Karla Marxe. V úterý sedmého listopadu také uplyne sto let od Velké říjnové socialistické revoluce. Můžeme pouze předpokládat, jak masivní oslavy této události proběhnou, určitě však ne v takové míře, jako v roce 1927. A jaké výročí narození a úmrtí připadá na rok 2017? Tak samozřejmě, že pětasedmesátiny za pár dní oslaví náš milovaný pedagog, profesor Miloš Štědroň. Dále, věřte tomu nebo ne, ale Kurtu Cobainovi by letos bylo padesát let. Giuseppe Tartini oslaví (ne doslova) 325 let od svého narození, velký operní skladatel Gioacchino Rossini pak 225 let od svého příchodu na svět. Polovina skupiny Les Six – Arthur Honegger, Germaine Tailleferre a Darius Milhaud – by letos oslavila sto pětadvacáté narozeniny. Letos tomu také bude 50 let, co zemřel Zoltán Kodály a 250 let od úmrtí Georga Philippa Telemanna.

Vy, pokud nejste zrovna fandové oslav narozenin a úmrtnin lidí dávno zemřelých, můžete se v tomto roce těšit na bezprecedentní personální, formální a obsahové zemětřesení v našem měsíčníku. To je však zatím vše, co o plánovaných čistkách mohu říci. Nepropadejte však panice, o žádné monstráky se nejedná, na víc se mě ale neptejte! Já nesmím ani naznačovat.

V lednové várce článků se můžete těšit na text Dominiky Volfové, ve kterém si bere na paškál Filharmonii Brno s jejími lednovými vystoupeními, na kterých zazněla díla pozdních romantiků Strausse a Mahlera. Od korespondenta Lukáše Duchoně jsme pak obdrželi recenzi na nové album Behind the Door.

Pěkné (po)čtení, poskrovnu srdcebolů a hojně všeho dobrého v roce 2017 Vám za celou redakci přeje,

Patrik Červák


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info