Energie v barvách džungle

Dana Komosná Kritiky 2016

Optimismus a surový příliv životní síly přináší návštěvníkům výstava akademického malíře Antonína M. Stojáka probíhající 15. 1. – 5. 2. 2016 v brněnské Galerii Třináctka. Kateřina Dubovcová ve spolupráci s umělcem rozmístila jeho díla jak v pěti místnostech samotné galerie, tak v oddělené horní místnosti ve snaze zajistit dostatečné rozložení pro vyznění živelnosti, kterou se obrazy vyznačují.

Z vystavených děl vyplývá, že ústředním zájmem malíře se staly kubistické tendence a figurativní malba primárně zaměřená na výjevy související s plavbou po moři. Při bližším pohledu na obrovská plátna plná života může návštěvník vstřebával exotické dojmy běhu světa vzdálených zemí. Nejen samotné, téměř až žhnoucí, barvy posloužily malíři pro autentické ztvárnění vzdálených krajů. Také organizace mnohdy rozsáhlých mas postav vyskytujících se na plátnech, způsoby vyžití, ať již tanec, kejklířství, neverbální komunikace, nebo výprava, napovídají, že se jedná o odlišné prostředí. Obrazy skýtají nejen příležitost načerpat zvláštní energii, ale také možnosti k zamyšlení. Na plátnech se objevuje netradiční symbolika, například opakující se motiv přesýpacích hodin nad hlavami některých postav. Prvek erotiky v daných dílech může být vnímán jako zdůraznění rozdílů, či podtržení bezprostřednosti, pro energii typickou.



Výjevy s lidmi zaměstnaných činností jsou však jen jednou z variant umělcových projevů. Samostatnou kapitolu tvoří scény z džungle, v níž se sám autor určitou dobu pohyboval. Proto obrazy orchidejí, lián a jiných typických prvků džunglí působí živě a vykreslují diváku příjemnější stránku těchto míst, neboť nejeden z nás si možná při slově džungle vybaví spíše jedovaté pavouky a jiná nebezpečí. Obrazy Antonína Stojáka líčí džungli přívětivě, ačkoli zachovávají její dravost, která je však definována odstíny barev a jejich promyšlenými kombinacemi, čímž na návštěvníky působí nenásilně, až harmonicky.
Neméně významným aspektem autorovy tvorby je již zmíněná inklinace ke kubismu. Tato díla zaujmou opět primárně barevným provedením. Z celé výstavy divák pociťuje sílu tohoto specifického talentu. Právě kubisticky laděné práce, v nichž není pozornost mysli odváděna k osobám a dějům, dávají vyniknout plynulých přechodům a neotřelým kombinacím. Požitek z těchto děl může být značný a stejně tak se zde nachází dostatek prostoru k zamyšlení.

Proměnlivá tematika jednotlivých děl vhodně umístěná a otevřená vzájemnému prolínání se v místnostech Galerie Třináctka stává vítaným oživením pro hosty, kteří zde získávají možnost poodhalit tajemství nebezpečných míst, aniž by bylo třeba vydat se na riskantní pouť. Pro mnoho návštěvníků by se tak výstava mohla stát přínosem jak z hlediska uměleckého zážitku, tak zdrojem doplnění životní energie s exotickým nádechem míst, jejichž záře je možná na obrazech přece jen ještě o něco patrnější, než by byla ve skutečné situaci.

Foto: Bořivoj Hájek

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info