Návrat ke starým pořádkům aneb Dvořák podle Altrichtera

leden 2013 Lukáš Baumann Kritiky 2013

Altrichter působil naprosto suverénně, jeho komunikace s hráči se zdála být perfektní. Orchestr byl rytmicky soudržný ve všech částech, práce s dynamikou byla skutečně působivá. Jen jeho zvuková kompaktnost měla místy rezervy. Z hráčů nápadně vyčníval (v dobrém slova smyslu) hobojista Vilém Veverka. Kromě virtuózních prvků byl jeho projev bohatý i na ty teatrální. V těch by mohl bez pochyb konkurovat i samotnému Altrichterovi.

Závěrečné ovace ve stoje rozhodně nebyly prázdným gestem, nýbrž naprosto zaslouženým projevem vděku. Dirigent se velkoryse rozhodl pro přídavek, a to tak rychle, že v momentě prvních taktů ještě většina hráčů ani netřímala nástroje. To se ovšem na výkonu (ač to zní nepochopitelně) příliš nepodepsalo. Publikum působilo poněkud rozpačitě, zpočátku se snažilo tleskat po každé odehrané části. Posléze se toto nadšení střídavě vracelo. Nezdařené pokusy několika málo lidí v sále o potlesk vyzněly občas poněkud trapně.

Skvrnou na tomto velice vydařeném večeru byl (zřejmě nutný) vstup brněnského primátora, jenž se neobešel bez absurdních nadsázek a klišé. Nutno podotknout, že dirigent svoji nadšenou náladu na diváky přenášel místy až prvoplánově. Těžko říct, zda tím chtěl zamaskovat drobné produkční nedostatky. Celkově však tuto kulturní událost nejde hodnotit jinak než kladně.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info