Filmová režisérka a pískající paničelka

prosinec 2014 Eva Mikulášková Rozhovory 2014

1) Jaké koledy u stromečku zpíváte a hrajete?

Bětka: Z koled mám nejraději Chtíc aby spal, umíme skoro všechny, dlouho u nás doma ale na klavír hrát nemůžeme, naši psi pak začnou hrozně výt…

Majda: Narodil se Kristus Pán i další, Bety zpívá, taťka hraje na klavír a já na zobcovku, na příčku umím zatím jen pár tónů, teď bojuju s d2, tam je to horší… J, ale mamce jsem slíbila, že jí na Štědrý večer na Vánoce zahraju. Teda snad, musím cvičit.


2) Co jste si přály, aby vám Ježíšek nadělil?

Bětka: Chtěla bych nový mobil s dobrou kamerou, ideálně od Apple, baví mě dělat filmy na počítači… Ale moc nadějně to nevidím.

Majda: Domeček pro panenky, sedací pytel, velkého plyšového psa, ale spíš dostanu novou příčnou flétnu, ta moje půjčená z hudebky je nějaká rezavá…


3) Připravujete ve škole vánoční besídku? Jak vypadá?

Bětka: Ve škole jsem dělala v pátek anděla, obcházeli jsme třídy s Mikulášem a čertem. V hudebce máme vánoční besídku, na klavír tam budu hrát Bacha.

Majda: Ve škole si budeme předávat dárky a zpívat koledy, už jsem zpívala minulou neděli na adventním koncertě.

4) Jak si s vámi nejradši hraje tatínek?

Bětka: Nejvíc doma s taťkou a Májou blbneme v bazénu, většinou bez mamky, často si tam víc povídáme než plaveme.

Majda: S taťkou u nás doma nejraději hrajeme ping pong a badminton, ale i jezdíme na kole a chodíme ven se psy.


5) Chodíte do ZUŠ, nebo nějakých hudebních kroužků?

Bětka: Od školky chodím do klavíru, chodila jsem 5 let na zpěv a do rytmiky, ale cvičení na klavír mě vůbec nebaví. Už tam chodím 6 let, tak ještě rok vydržet a končím. Hurá.

Majda: Já hraju od malička na zobcovku, dva roky na klavír a od září i na příčnou flétnu, taky chodím tančit, minulý rok jsem chodila na zpěv, ale moc mě to tam nebavilo. Teď ale nejraději pletu náramky z gumiček. Mamka musí hodně křičet, abychom s Bety aspoň chvíli cvičily.


6) Jakou muziku rády posloucháte?

Bětka: Hodně jsem poslouchala skupinu Kryštof, byla na několika koncertech, pak dost anglickou skupinu One Direction, teď už vyloženého favorita nemám, ale ve svém volném čase poslouchám hudbu pořád, nejraději ve sluchátkách. Taťka mi nutí i vážnou hudbu nebo Stinga, Pink Floyd a Suzanne Vegu, aspoň v autě tomu neuteču.

Majda: Já mám ráda Avril Lavigne a Katy Perry, taky mi spoustu písniček dává Bety, nejraději mám ale klid.

 


7) Jezdíte často na výlety s mamkou a taťkou? Kam a s kým nejradši? Berete s sebou pejsky?

Bětka: Nejčastěji jezdíme do Beskyd, do Velkých Karlovic, v zimě na lyže, v létě na kola. Psi jezdí samozřejmě s námi, ale většinou tam spí, dlouhé vycházky je moc nebaví.

Majda: Moc ráda mám výlety s Aňou Zahrádkovou a s Dálou, do Jeseníků i jinde, vymýšlíme různé lumpárny, Bětka s námi režíruje divadelní hry… Nejraději ale jezdím do Olympie na nákupy, bohužel tam jezdíme hrozně málo J.


8) Co vám čtou rodiče před spaním? / Co jste četli, pokud vám už nečtou a co čtete teď samy?

Bětka: S taťkou jsme nejvíc četli Maxipsa Fíka, proto mu dodnes říkáme Fíku. Mám ráda knížky od Jacqueline Wilsonové, jsem i členkou jejího klubu v Anglii, přečetla jsem od ní skoro všechno. Do školy teď musím přečíst Kytici.

Majda: Já jsem dočetla Lovce mamutů a Dobu ledovou, teď čtu Bílého tesáka od Jacka Londona.


9) Chodíte na koncerty, na výstavy, nebo do divadla? Kdy a na čem jste byly naposled a jaké to bylo? Co si na takovou příležitost oblékáte?

Bětka: Ano, občas chodíme, naposledy jsem viděla v brněnském HaDivadle Maryšu, trochu nuda. Slavnostnější oblečení už si často půjčuju od mamky, jsme skoro stejně vysoké.

Majda: Moje třídní učitelka na základce v Hustopečích Iva Kahounová je i ředitelkou a režisérkou divadla v Boleradicích, tam jsem nedávno viděla její Popelku, byla to dost legrace. Zítra jedu na Louskáčka do Brna. Oblékám si kráááásné šaty.

10) Mohly byste říct, co dělá v práci táta, když je to hudební vědec?

Bětka: Zkoumá hudbu a píše referáty a knížky. Hlavně slovníky. A rozdává úkoly.

Majda: Sedí doma u počítače nebo něco čte, výjimečně poslouchá hudbu nebo hraje na klavír, taky pořád telefonuje a jezdí do Brna. Je to asi zajímavá práce.


11) Trápí rodiče něco v práci? Co spolu často rodiče řeší?

Bětka: Nejčastěji řeší mě a Máju, práci doma před námi moc neřeší.

Majda: Hodně starostí je kolem nás a kolem psů, ti dokáží dělat pěknou neplechu, dělají ťápoty a mamka se zlobí, že musí pořád umývat podlahu.


12) Co vás baví a čím byste chtěly být, až vyrostete?

Bětka: Hodně mě baví točit a stříhat filmy, ale ještě nevím, možná se objevím i na Masarykově univerzitě.

Majda: Baví mě někoho učit. Chtěla bych být učitelkou.

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info