Méně slov a více Janáčka!

Šárka Mazalová Glosaria 2014

Janáčkovo propojení s Učitelským ústavem začíná již za dob jeho vlastních studí, která spadají do let 1869 – 1872 a nadále pokračuje opět od roku 1872 kdy zde začal zastávat funkci pedagoga až do roku 1904. Ve skutečnosti však odešel již v půli listopadu roku 1903, kdy si bere zdravotní dovolenou, kterou potom vystřídá odchodem do penze. Nicméně toto vzájemné propojení ve výsledku tvoří nezanedbatelných 35 let...
V rámci své magisterské diplomové práce, která má přiblížit vztah právě Leoše Janáčka a Učitelského ústavu v Brně, se mi podařilo v Archivu města Brna nalézt pár úsměvných fotek z doby krátce před tím, než jeho stopa v této instituci zmizí definitivně. A právě o tento úsměvný nález jsem se rozhodla podělit se čtenáři MUSICOLOGICY v této krátké glose.

Jak vidno z fotografií třídní knihy Učitelského ústavu Brno ze školního roku 1900/1901, které byly vybrány pro tento názorný příklad, Janáček ze začátku školního roku ve společných hodinách klavíru sice ještě zapisoval vyučovanou látku do třídní knihy slovně, ale jak týdny utíkaly, začal tak velice brzy z podzimu slova omezovat a nahrazovat je jasnými a věcnými notovými příklady, které ve většině případů po zbytek školního roku naprosto převládly. Povinnost záznamu o vyučované látce tak byla splněna a to ještě ke všemu způsobem sobě vlastním a pro Janáčka tolik příznačným. Při pohledu na tyto fotografie asi tak stejně jako mne potom každého napadne jediné- méně znamená více, v tomto případě méně slov a více hudby! A nebo ještě jinak- méně slov a více Janáčka!


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info