Rozvíjení klubka brněnské kultury

únor 2012 Pavlína Sedláčková Glosaria 2012

Dokument mapuje stav současné kulturní scény a přináší návrhy týkající se spolupráce a financování brněnských kulturních organizací. Je součástí koncepčních dokumentů Strategie pro Brno, o kterých můžete více zjistit zde.

Vypracovaný program rozvoje kultury v Brně neobsahuje žádnou vizi, konstatuje současný stav, a to ještě výběrově, bez porozumění problémům zřizované a nezřizované kulturní scény, bez kvalitativní analýzy kulturní činnosti institucí a s neucelenou terminologií. Na tom se shodli snad všichni „oponenti“. Hlavní myšlenkou dokumentu, který čítá přes 150 stran a za který realizátoři dostali zaplaceno 800 000 Kč, je idea zefektivnit spolupráci magistrátu s hlavními aktéry brněnské kultury. Jak ale má spolupráce probíhat a čím se má zefektivnit, už neříká. Stává se tak jen frází a nadějí, po které všichni aktéři už dlouho touží (především z tzv. nezávislé, nezřizované kulturní scény, která nejpalčivěji pociťuje propastnou disproporci v magistrátem udělovaných dotacích).

Schopní jedinci z brněnské kulturní scény, například z iniciativy Brno kulturní, se proto sami chopili hozené rukavice (chcete-li klubka frází smíchaných s bezradností) a navrhli pořádání několika panelových diskuzí nad konkrétními problémy, kde by společně mohli všichni diskutovat, radit se a rozpracovávat živoucí témata brněnské kultury. První ze série panelových diskuzí proběhne pod moderováním Viktora Pantůčka v kavárně Karel Never Sleeps 15. 2. od 18:00, svou účast na schůzce potvrdilo již několik zastupitelů i vedoucích oddělení kulturních služeb z Magistrátu města Brna a řada kulturních odborníků z různých, nejen brněnských institucí.

Více o tématu si můžete přečíst na následujících odkazech. Doporučuji i článek Brněnská potěmkiáda, který napsal pro Divadelní noviny Martin Bernátek, který je i jedním z iniciátorů skupiny Brno kulturní. A na těchto stránkách se samozřejmě můžete těšit na průběžné zprávy z probíhajících panelových diskuzí.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info