Seznamte se, budoucí programátor

prosinec 2014 Markéta Hájková Rozhovory 2014

Dominik, syn pana doktora Aleše Filipa, chodí do tercie na gymnázium. Je mu 14 let a zajímá se o svět počítačů. K němu jsme se ale dostali později oklikou přes vánoční tematiku.

Jaké zpíváte a hrajete koledy u stromečku?

Koledy zpíváme trochu, ale ne moc. Dvě, tři u stromečku na Štědrý večer. Na Boží hod taky, tam jsou jiní příbuzní, ale nehrajeme nikdo. Každý rok zpíváme Narodil se Kristus Pán. A napadá mě ještě Pásli ovce valaši.


Co by sis přál, aby Ti ježíšek nadělil?

Když jsem byl menší, tak jsem psal dopisy, ale teď tak tři roky si říkám rodičům. Notebook bych chtěla, ale to asi nedostanu. Třeba nějaké složité Lego – technik třeba. Ale jinak moc nevím.

 

Máte ve škole vánoční besídku?

Besídku přímo nemáme. Poslední dny jsme si srazili lavice k sobě, máme stromeček, povídáme si, ale moc organizovaný to není. Na základce, tam jsme to měli, že jsme si sedli ke stromečku a dárek jsme dostali od paní učitelky a pak mezi dětmi. Teď si dárky dáváme spíš z ruky do ruky. Já dávám dvou kámošům větší dárek a pak přibližně tak deseti dalším kamarádům něco menšího, čokoládu třeba.

 

Jak si s Tebou táta hrával?

Občas jsme si s taťkou hráli s hračkami, které jsem dostal. Teďka už ne, spíš si povídáme. Stavebnice jsem si skládal sám a pak jsem to rodičům ukazoval.

 

Chodíš do ZUŠ nebo nějakých hudebních či výtvarných kroužků?

Nechodím. Já právě tohle nedělám vůbec. Výtvarný umění mě dost nezajímá. Ale na dovolených, když chodíme na výstavy, tak mě to celkem baví. Z téhle oblasti asi nejvíc architektura. Ale chtěl bych se spíš věnovat informatice.


Jakou hudbu posloucháš?

Tak většinou populární písničky. Pitbull Flo Rida třeba.

 

Jezdíte často na výlety? Sportuješ s rodiči?

Na výlety jsme jezdili hodně, když jsem byl menší. I s babičkou. Teď přes moc ne, ale o prázdninách hodně. Přes rok moc ne. A sportovní aktivity? Rodiče na to moc nejsou. Já rád jezdím na kole a pak na lyžích. Taťka běžkuje a mamka lyžuje na sjezdovkách, tak občas v zimě vyrazíme. Na sporťák se školou jezdíme. Letos asi taky pojedu. Teď bych se chtěl naučit dobře snowboardovat. Začal jsem s tím minulej nebo přeminulej rok. A už mi to šlo celkem v pohodě.

 

Četli ti rodiče před spaním? Co čteš ty?

Když jsem byl hodně malej, tak mi taťka četl pohádky – Bratří Grimmů. Pak spíš ale víc mamka. Teď se asi tři roky snažíme přečíst knížku během adventu, takový vánoční kalendář. Tak mi to teď mamka čte, ale zatím jsme to během let před Vánoci nestihli dočíst celé. Já zase tak moc nečtu, ale když už, tak dobrodružné knížky. Nedávno jsem četl dobrou knížku – Ostrov v ptačí ulici.

 

Chodíte na koncerty/výstavy/do divadla?

Na výstavy chodíme hodně. Během dovolený pokaždé stihneme tak třeba tři výstavy, i víc. Babička se taky zajímá o umění. Nedávno jsme byli na výstavě v Ostravě. Na koncerty moc nechodíme. S tátou jsme byli tak před dvouma rokama, co si pamatuju. Když jsem byl menší, tak jsme chodili hodně do divadla, třeba taky i s babičkou. A pak taky často s dramaťákem. Chodím totiž do kroužku.

 

A co si tak bereš na sebe do divadla?

Tmavý kalhoty a košili. Takový oblečení normálně moc nenosím.

 

Mohl bys říct, co dělá taťka v práci?

Nemá moc daný od kdy, do kdy tam musí být. Myslím tady ve škole, že přednáší. Hodně jezdí na služební cesty, kde zkoumá výtvarný umění. Kromě práce ve škole dělá výstavy a tak. Nějaké další projekty. Na služební cestě jezdí po kostelech a studuje je. A se studenty jezdí na výlety.

 

Co tě baví? Čím bys chtěl být, až vyrosteš?

Baví mě hodně informatika. Rok se tomu asi věnuju. Chtěl bych být programátor. S kamarádem děláme aplikaci na mobil, dáme to pak na Google Play. Chceme udělat pár aplikací a třeba na tom vydělat peníze a založit si studio. Vymýšlíme hry. Něco málo bych si na tom přivydělat mohl. Když uděláme těch aplikací hodně, tak je větší pravděpodobnost, že se některá z nich chytne. Zaměřujeme se na hodně jednoduchý aplikace.

Díky za rozhovor. Hezké Vánoce.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info